Vedligeholdelses guide

Vedligehold af læder

Læder typer

Når vi køber nye møbler med læder, er det syns-, følesansen og prisen, der afgør hvilken type af læder, vi vælger til vores møbler. Men hvordan og hvor vi anvender dem, er af større betydning. Inden man køber lædermøbler, bør man gøre sig nogle overvejelser – har man børn og dyr der benytter sofaen eller indtager man måltider i sofaen, bør man tænke på, at der er visse lædertyper, der kræver meget pleje og vedligeholdelse. Tag en snak med din møbelhandler som kan rådgive dig om hvilken lædertype, der passer til dit behov.
Beskrivelse af læder typer

Anilinlæder er den mest eksklusive kategori af læder. Kendetegnet ved denne lædertype er, at den nærmest står urørt fra naturens side. Det vil sige, at naturlige ar som insektbid, mærker fra pigtråd mm. er synlige – dette er ikke fejl, men skal ses som adelsmærker der viser, at det er et kvalitetslæder. Strukturforskelle forekommer ofte på denne læderkategori. Det er en meget åben læder uden en dækfarve og overfladelak, hvilket giver en fantastisk komfort, men som samtidig er meget modtagelig overfor spild og pletter.
Kun ca. 5% af den samlede mængde huder udgør denne kategori.
For at undgå skjolder og pletter er det vigtigt at beskytte læderet med Leather Protection Cream inden ibrugtagning.

Semianilin er et anilinlæder som er overfladebehandlet med et ekstra beskyttelseslag for at øge modstandsdygtigheden overfor pletter. De naturlige mærker vil i et vist omfang også fremkomme på en semianilin. Denne læderkvalitet har generelt en høj komfort med god åndbarhed.
Ca. 15% af den samlede mængde huder er semianilin.

Dækfarvet læder har fået yderligere overfladebehandling og farve. Overfladen fremstår mere ensartet. Åndbarhed og komfort begrænses af overfladebehandlingen, men det giver til gengæld et mere modstandsdygtig og robust læder.
Ca. 20% af den samlede mængde huder er dækfarvet

Korrigeret dækfarvet læder vil sige, at man har været nødt til at slibe på læderet på grund af skader i narven.
Ca. 60% af huderne tilhører denne kategori.

Pleje af læder

Hvorfor skal jeg pleje mine lædermøbler?
Selvom læder er et stykke naturmateriale, kræver det løbende vedligeholdelse og pleje. Med Guardians plejeprodukter sikrer du den rette behandling af læderet, og du vil forlænge levetiden på dine møbler.
De fleste læderkvaliteter har fået en eller anden form for overfladebeskyttelse. Når møblerne tages i brug, tilføres fedt fra hænder og nakke. Hvis man ikke regelmæssigt rengør og beskytter (imprægnerer) læderet igen, opløser kropsfedtet langsomt al overfladebeskyttelse. Uden denne beskyttelse trænger fedtet ind i læderet og danner store mørke fedtpletter eller forårsager affarvning. Vær omhyggelig med regelmæssig rengøring og beskyttelse (imprægnering). Det er dig der bestemmer hvor længe møblerne skal holde, og hvor længe de skal beholde komforten og sit elegante udseende.
Med Guardian Læderplejesæt sikrer man en beskyttende overflade, så spild og væsker ikke trænger ned i læderet og gør skade. Herunder ser man tydeligt effekten af en behandlet overlade i forhold til en åben læder, der ikke er behandlet.

Pleje af møbelstof

Stoftyper

Stoftyper kan overordnet inddeles i to hovedkategorier:
Naturfibre og Kunstfibre
Naturfibre er fra dyr og planter og omfatter blandt andet Bomuld, hør, silke og ren uld.
Af kunstfibre kan viskose, polyamid og polyester nævnes.
De fleste møbelstoffer er en blanding af flere materialer. Det kan eksempelvis være blandet på følgende måde: 50% viskose, 30% polyester og 20% Hør.
De egenskaber man skal se efter, når vi køber stofmøbler, er Slidstyrke, lysægthed og peeling effekt. Tag en snak med din møbelhandler om hvilken type stof, der opfylder netop dine behov.

Pleje af stof

Ved køb af nye stofmøbler anbefaler vi at købe et imprægnneringsprodukt.
Støvsug møblet regelmæssigt med blødt møbelmundstykke. Let snavs tørres af med en microfiberklud, som er opblødt i varmt vand, hårdt opvredet samt påført Textile Cleaner, Microfibre Cleaner eller Wool & Hair Cleaner alt efter hvilken stoftype, der skal rengøres. Microfiberkluden rulles sammen om en svamp. Stoffet rengøres ved at trække kluden frem og tilbage over stoffet på hele fladen. På den måde løftes snavset væk fra stoffet og op i kluden. Lad tørre, og støvsug derefter stoffet.
For at opnå en forstærket effekt mod pletter på stoffet kan det behandles med Textile Protection, inden møblet tages i brug, og derefter 1-3 gange årligt eller efter behov. Spray hele møblet med en afstand på ca. 30 cm. Sørg for en god ventilation under behandlingen.

Behandling af træ

Typer af træ

Træ er et naturmateriale, der har sine karakteristika i form af åretegninger og knaster. Naturen har skabt mange forskellige typer af træ.
Overfladebehandlingen på træet er afgørende for, hvilken form for vedligeholdelse, der skal til.

Behandling af trætyper

Sæbebehandlet
Hvis man vælger sæbebehandlet træ eller ubehandlet træ, skal man være opmærksom på at træet er meget sårbart over for spild og pletter. Sæbebehandling anvendes ofte i stedet for at oliebehandle, for at undgå den noget gulere farvetone olien giver. For at bibeholde det lyse og fine udseende på et sæbebehandlet møbel, anvender du natursæbe. Den giver en vis beskyttelse mod spild og pletter samtidig med at den beholder træet naturlige, lyse farve.

Olieret træ/Hvidolieret
For at bibeholde træets kvalitet og naturlige udseende anbefaler vi, at møblet olieres med træolie. Træolien kan anvendes på både ubehandlet og tidligere olieret overflader. Den giver en unik og effektiv beskyttelse mod spild og pletter, samt gør at overfladen bliver nemmere at rengøre, hvis uheldet er ude.
Vi anbefaler at behandle overfladen 2-3 gange om året eller efter behov.

Gode råd

Varier placeringen af de objekter(vaser, skåler mm.) der står på møblet for at undgå at der fremkommer farvenuancer i træet.
Tør omgående spild og væsker op.
Stil ikke varme genstande direkte på møblets overflade. Brug bordskåner.
Lav altid en test på et ikke synligt sted inden behandling for at tjekke farveægthed mm

Støv jævnligt møblernes overflade af med en fugtig klud, og tør efter med en tør, blød klud. Brug eventuelt en microfiberklud.
Brug filtdupper under bordben for at beskytte gulvet.
Ved skader på møblet – kontakt os for råd

 

Senest viste